София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стотици аптеки в страната остават затворени днес

В знак на протест 762 аптеки от цялата страна няма да работят днес

пропускане
5 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Над 750 аптеки в цялата стана ще останат затворени за пациентите днес. 

Фармацевтите настояват за финансиране, което да ги подкрепи във въвеждането на новите електронни системи. А именно: Синхронизирана система за електронна рецепта, синхронизирани системи за верификация, синхронизирана система за реекспорт, синхронизирана система с НАП и синхонизирано електронно здравеопазване. Това каза пред БиТиВи, Антон Вълев, председател на Национална аптечна камара.

Протестиращите не са против нововъведенията, но искат ефективното им внедряване и финансова подкрепа от държавата.

Европейската система за проверка на автентичността на лекарствата вече е факт, предстои въвеждането и на национална, която да следи количествата.

Очаква се въвеждането и на електронна рецепта, инвестиции ще се наложат и заради новите изисквания на данъчните за свързаност на софтуера за управление на продажбите и касовите апарати.

Затварянето на аптеките днес е в знак на протест, чрез който от Камарата настояват за национална лекарствена политика, а "не хаос и прокарване на корпоративни интереси" в сферата на здравеопазването, категорични са фармацевтите.