Гледай
на живо

Стотици евакуирани заради горски пожар в Португалия

Над 700 пожарникари се борят с огнения ад

Стотици евакуирани заради горски пожар в Португалия Стотици хора бяха евакуирани вчера заради горски пожар в национален парк, намиращ се западно от порт... thumbnail text

Стотици хора бяха евакуирани вчера заради горски пожар в национален парк, намиращ се западно от португалската столицата Лисабон, съобщават световните агенции. Над 700 пожарникари се борят с огъня, с подкрепата на 220 пожарни коли и 7 самолета. Вятър с скорост от почти 100 км/час разпалва пожара още по-силно и близостта пламъците до населените места е наложила незабавна евакуация на около 300 души, жители на няколко села,  както и на около 50 къмпингари.

По данни на службата гражданска защита в Португалия вследствие на огнената стихия в планинската верига Синтра са пострадали най-малко 20 души - както цивилни, така и огнеборци.

В зоната за наблюдение на операцията по гасене на пожара пристигна и президентът на Португалия.

По думите на говорителя на службата първите няколко часа са били изключително тежки за огнеборците и жандармерията, които са се включили в действията по гасене на огъня.

Пожарът е възникнал в известна туристическа местност, която е включена в списъка на световно културно наследство на ЮНЕСКО през 1995 година.