София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стотици хора на опашка, за да видят Самарското знаме

Изложбата „Знамената на Българското опълчение" във Военноисторическия музей 

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В националния военноисторически музей са изложени знамената на българското опълчение.

Изложбата „Знамената на Българското опълчение", посветена на 140-годишнината от Освобождението. Тя представя петте знамена, които олицетворяват вековния стремеж на българите към свобода.

Цял ден в музея е обявен вход свободен, а от рано тази сутрин се образуваха дълги опашки от хора, които искаха да видят изложените реликви.

Две от петте са взели реално участие в Руско-турската война, защото Руското командване не желае знамена с неруски символи да бъдат в битка. Едно от тези две знамена е Самарското, най-известното знаме, под което са се били опълченците на Шипка.

Знамената на 1-ва и 2-ра дружина са ушити по поръчение на Добродетелната дружина, а със средства на българската общност в гр. Киев е изработено знамето на 5-а дружина. Те не са участвали в бойни действия по време на Руско-турската война, но се развяват като знамена на Опълчението на военния парад в Пловдив на 30 август 1878 г. Въпреки че само две от тях са свидетели на героизма на българите по пътя към свободата, всичките пет имат своя боен път. След Освобождението те стават знамена на Българската земска войска и участват във войните за национално обединение.

Знамената, с изключение на Самарското, ще бъдат експонирани и достъпни за хората до 11 март в работните дни на музея.