София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стотици пред парламента - искат оставката на правителството

Полиция и жандармерия в цяла София

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Протест срещу правителството започна в София пред сградата на Министерски съвет, след което протестиращите се преместиха пред Народното събрание. Гражданите искат смяна на системата, смяна на управлението, смяна на начина, по който се управлява държава.

Протестът е организира от живеещия в Лондон Емил Русанов и е под наслов "Оставка, съд и смяна на системата".

Напрежението сред протестиращите ескалира, те се струпаха пред Народното събрание с викове „оставка“ и „българи, юнаци“. Парламентът е ограден от полиция и жандармерия.

От Министерство на вътрешните работи съобщиха, че е създадена специална организация, за да бъде гарантирано спокойното протичане на протеста. Осигурено е достатъчно полицейско присъствие, за да не се допуска нарушаване на обществения ред и спокойствието на гражданите.

Сънародници зад граница също протестират пред българските посолства в съответните страни. Следващият протест ще е на 26 септември пред централата на Европейската комисията в Брюксел, където протестиращите ще внесат петиция за тревожното състояние на България. След това ще има нови протести през около месец-два.

Телевизия „Евроком“ прави преки включвания от протеста през целия ден.