София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СТРАХ ОТ БЕЖАНЦИТЕ В „ОВЧА КУПЕЛ“

ЖИТЕЛИ СЕ ОПЛАКВАТ ОТ ЗАМЕРВАНЕ С КАМЪНИ, СБИВАНИЯ И ПОДМЯТАНИЯ ОТ БЕЖАНЦИТЕ

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Превръща ли се „Овча купел“ в Кьолн? Жителите на столичния квартал се обърнаха към медиите заради постоянния страх, в който живеят от месеци насам. На метри от блока им се намира Център за настаняване на бежанци. С годините обаче профила на регистрираните лица, които пребивават там, се изменя и от жени и деца, които бягат от войната в страните си, сградата започва да помещава в себе си съмнителни мъже, които по думи на хората от квартала, заплашват сигурността им.

Преди 5-6 години жителите на блока поставят ограда, за да се предпазят от бежанците в района. Тя обаче не е достатъчна, защото по пътя към детските градини, училищата и университета в близост, ограда няма.

Живущите в квартала са изпращали многократни сигнали до Столична община, 06 РУ, СДВР и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание. Резултатът – засилено полицейско присъствие, което обаче по думи на жителите, не е достатъчно, за да предпази хората от престъпления. Нещо повече – между патрулиращите автомобили често има транспортиране на бежанци, което се извършва с най-вероятна цел – нелегален трафик към и от други държави.

В последните месеци съмнителните бусове са заменени от необичайно присъствие на таксиметрови коли, категорични са живущите тук.

Жителите в „Овча купел“ заплашиха, че ще излязат на протест и ще блокират Околовръстния път ако не бъдат взети мерки, осигуряващи спокойствие в квартала.