София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Страховити разкрития за корупция изнася сайтът „Биволъ“

Ще има ли адекватна реакция от властта и от медиите?

6 годиниОбщество 51 Боряна Райчева

Сайтът Бивол излезе с мащабно журналистическо разследване, в което изнася данни за огромна и всеобхватна корупция. Става дума за милиони по европроекти, които са усвоени неправомерно и за всички схеми има следи в скритото счетоводство на мрежа от консултантски фирми, свързани с големи строителни компании. Екипът на Биволъ разполага с непублична документация за десетки проекти на обща стойност стотици милиони лева. Сред тях има счетоводни файлове с изрично отбелязани суми за подкупи.

Нито една от така наречените големи медии – телевизии и преса не обърна внимание на разкритията на журналистите от Биволъ. Единствено сайтът Афера огласи разкритията и дава подробна информация.

Става дума за кражби на милиони по проекти по оперативните програми и програмата за енергийна ефективност. Консултантите се уреждат директно с така наречените софт проекти – външна техническа помощ по оперативните програми, консултации за управление и отчитане на проекти, осигуряване на информираност, проучвания и оценка за въздействие, публичност и т.н. Като правило те са за суми от няколко десетки до няколко стотици хиляди лева.

Следват хард проекти за строителство на сгради, пътища, водопроводи, депа за отпадъци, саниране и т.н. при които сумите са за милиони и десетки милиони. Същата мрежа от консултантски фирми движи обществените поръчки за големи строителни фирми манипулира документацията и предрешава резултатите чрез подставени лица в оценителните комисии.

Биволъ изнася данни за проекти, свързани с фирмата „Джи Пи Груп“. В документите, огласени от редакцията се вижда как се краде от проектите. Водят се паралелни количествено стойностни сметки, извършва се значително по-малко работа от предвидената, влагат се по-малко материали, но всичко се фактурира на разплащателния орган както е по задание и фирмите получават пълната сума.

Разликата от 30-40% е смъртоносният данък корупция, който убива реално, както показа трагедията край Своге , поставя акцент на коментира си Веселина Томова от Афера.

И още фрапиращи данни от разкритията на Биволъ –Консултантските приходи на група от фирми за определен период възлизат на над 7 млн. лева, а раздадените комисионни на над 4 млн. лева. Това прави над 55% от приходите. С документи е доказано, че печалбата за тримата собственици на фирмите – Лили Таня и Петър /които и да са те/, надхвърля тридесет пъти фонда работна заплата за целия период за всички работници във фирмите. Това значи, че тези, който реално са работили са получили, всички заедно 30 пъти по-малко от спечеленото от собствениците.

За да печелят и придвижват безпроблемно проектите, консултантските фирми смазват с подкупи властта на всички нива – от заместник-министър до одитори и експерти, твърди още БиволЪ. Това личи от тайното счетоводство на фирмите „Рила Консулт“ ЕООД, „Европрограмконсулт“ ООД, „Ем Консулт Финанс“ ЕООД, „ЕС Енерджи Проджект“ ЕООД и „Лиан Консулт Сървисиз“ ЕООД. Комисионните са отбелязани грижливо в екселски таблици по месеци, като редакцията на Биволъ разполага с данни за период от година и четири месеца – от ноември 2013 до февруари 2015.

В предстоящото в петък, 14 септември, предаване ЕвроДикоф по телевизия Евроком, корупционните разкрития ще бъдат специално разнищени от Сашо Диков и запознати със схемите.