София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Страната ни за пръв път в топ 50 по военна мощ в света

Изпреварваме Унгария, Чили, Мароко и Финландия

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Страната ни се изкачи в световната класация по военна мощ, като зае 49-то място. България се е изкачила с още 11 позиции спрямо 2018 година и цели 18 спрямо 2017-а в класацията, съставена от специализирания сайт Global Firepower (GFP). В също време на армията ни е отредено 15-то от общо 27 места в листата със страните-членки на НАТО.

През 2019 година България е изпреварила страни като Унгария, Чили, Мароко и Финландия, а непосредствено пред страната ни са позиционирани съответно Узбекистан, Етиопия и Колумбия.

Изкачването ни в класацията, което се превръща в тенденция, най-вероятно се основава на един от основните показатели за формирането на военната мощ на всяка една държава, чийто общ брой надхвърля 50, а именно бюджетът за отбрана.

Съгласно плана за достигане на 2% от БВП парите за родната армия продължават да се увеличават с високи темпове, като за тази година бяха заделени близо 1,9 млрд. лв.

Със сигурност страната ни ще се изкачи още по-нагоре в класацията с реализирането на сключената от парламента наскоро сделка за закупуването на 8-те нови изтребителя F-16 от САЩ.