София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Строежът „Златен век“ е законен

Несторов: Всички книжа са законни

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

След продължила близо час  извънредна пресконференция на Дирекция за национален строителен контрол по въпроса, свързан със законността на строежа на сградата "Златен век", ясен отговор на въпроса имат ли право "Артекс" да строят, така и не беше даден.
 
Според шефа на ДНСК Николай Несторов казаното вчера от главния архитект на София Здравко Здравков, че последното разрешително за строежа на "Златен век" е изтекло в края на 2018-та година, било вярно, но имало изключения.
 
Несторов  обясни още, че сега всичко зависело от съда, до когото от инициативен комитет "Лозенец" вече са подали жалба. Според Никола Вапцаров обаче, част от организацията, протестирала многократно срещу строежа на небостъргача, думите на  директора на ДНСК били лъжа.
 
Според Вапцаров от ДНСК постъпват така, за да забавят процеса и сградата да бъде завършена, когато излезе решението на магистратите, че всъщност строежът й е незаконен.
 
Вапцаров беше категоричен, че ако това се случи, гражданите на "Лозенец" са готови отново да излязат на протести и по всякакъв начин да се противопоставят на произвола на строителите. Заради увъртането на ДНСК от инициативен комитет "Лозенец" от днес вече искат и оставката на директора Николай Несторов, който според тях трябва да понесе отговорността си.