София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Строг контрол по северната граница заради чумата по свинете

Предстои изграждане на 133 км. ограда

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Засиления контрол по границата ни с Румъния продължава, съобщават властите. Причината е  засиленият риск от навлизане на разпространилата се там африканска чума по свинете.
 
Мерките включват щателни проверки на минаващите оттам автомобили  за пренасяне на забранени продукти  - храните със свинско месо. Ако такива бъдат намерени, те се изземват, а колите се дезинфекцират.
 
Ветеринарните власти обясняват, че африканската чума е изключително опасна за животните, като смъртността е почти 100%. Освен това се пренася  изключително лесно. Няма ваксини, няма лечение, вирусът лесно се прехвърля и към домашни животни. Успокоението е, че хората не  боледуват, но пък  могат да бъдат косвени приносители на заболяването.
 
Заради болестта още вчера Агенцията по горите съобщи, че  предстои да се вдигне 133-километрова ограда по границата ни с Румъния.  В близост вече има  и случаи на заболели животни. Най-близкото огнище на заразата е само на 60 километра от България – в румънския град Констанца.
 
За издигането на оградата по границата се разчистват терени, за да бъдат разположени мрежи там, които да спират преминаването на диви животни.
Специалисти казват, че между 80 и 100 хиляди диви прасета трябва да бъдат отстреляни до края на годината, за да се предотврати разпространението на болестта. Поради тази причина беше променен Закона за  лова. Поправките позволяват на министъра на земеделието да издава заповеди за допълнителни ловни излети, за да бъде намалена популацията на дивите прасета. Тези промени обаче не бяха приети еднозначно.