София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Строят завод за асемблиране на кабелни инсталации в Плевен

Проектът ще осигури работа за над 2000 души

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Заместник министър-председателят Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов взеха участие в церемония за първа копка на завод за асемблиране на кабелни инсталации за автомобили в Плевен.

Германската компания-инвеститор на завода е най-големият производител в Европа и четвърти в света на електрически системи и автомобилно окабеляване. Инвестицията в Плевен възлиза на около 32 млн. евро и ще осигури над 2000 работни места, което я нарежда сред най-големите в региона за последните десет години.

Вицепремиерът Дончев поздрави инвеститорите за решителността и смелостта да стартират производство в България и подчерта ключовата важност на новооткритите работни места като фактор за завръщането на квалифицирани кадри в България. По думите му това е тенденция, която може да промени бъдещето на страната ни към по-добро, а новият завод е доказателство, че започва процес по реиндустриализацията на Северна България. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов посочи, че инвестицията ще стимулира икономическото развитие и ще допринесе за повишаване на ефективността и конкурентоспособността на пазара на труда в областта. В тази връзка, той подчерта, че само за последните няколко седмици инвестициите вече са над 100 млн. лв, напомняйки за новооткрития завод за самолетни части преди дни в Пловдив.

Икономическият министър поясни още, че България и Германия се радват на рекорден стокообмен и през последните години той надхвърля над 7 млрд. евро годишно. Той допълни, че към настоящия момент имаме 56 инвестиционни проекта в процес на сертифициране за близо един милиард лв. и се очаква да се разкрият 4327 нови работни места.

Заводът ще бъде отворен частично до края на тази година, а през 2020 г. ще заработи на пълен капацитет.