София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

СТУДЕНТИТЕ МАСОВО ИЗБИРАТ СПЕЦИАЛНОСТИ С ВИСОКА БЕЗРАБОТИЦА

ПСИХОЛОГИЯТА – НАЙ-ЖЕЛАНА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 4 ГОДИНИ

8 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

По-голяма част от българските студенти се ориентират неправилно още прикандидатстване в университет. В последствие обаче очакванията им да си намерят работа по специалността, се разминава с реалността. Това показва сравнителният анализ на данните за реализацията на студентите, завършили различни професионални направления, направен през рейтинговата система на университетите rsvu.mon.bg.

Младежите предпочитат модерни напоследък специалности като психология, публична администрация и др., а безработицата точно в тези сфери е висока. Много по-търсените на пазара на труда са направления с малък наплив като енергетика, транспорт и др.

Психологията за четвърта поредна година е най-желана в СУ, а безработицата при младежите, които са се дипломирали в тази специалност е 4.03%, което е над средната безработица 3.77% при всички професионални направления. При втората по желание сп ециалност – публична администрация безработицата е още по-висока. Подобно е положението и с третата, и четвъртата най-желани специалности в СУ – английска филология и социални дейности – и двете са под средното ниво на приложение на наученото. На обратния полюс са специалностите, към които няма голям наплив от кандидат-студенти, но има глад за кадри. Това са енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация. Единствено при медицината безработицата е едва 0.13%.