София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Студентите в България масово не посещават лекции

Средната посещаемост е 15-20%

пропускане
4 годиниОбразование 43 Боряна Райчева

Студентите в България масово не посещават лекции. Средната посещаемост е 15-20%.
Ученето в нашите университети не трябва да е от сесия на сесия и от изпит до изпит. Университетските изследвания трябва да бъдат ежедневни. Това е разликата между българските и чуждестранните университети. В чуждестранните университети студентите ходят „всеки ден“ с проекти, всеки ден имат задачи.
Учителите в тях са по-взискателни, не само по време на час, но и по време на училището като цяло. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на Младежкия образователен форум в УНСС.
Министър Вълчев отбеляза, че най-важната задача за висшите училища в България е да установят по-тесни връзки през следващото десетилетие. Ще разработим нова стратегия за развитие на висшето образование и тя ще има нови стратегически цели, но, разбира се, сближаването ще бъде най-важната стратегическа цел, каза министърът на образованието. Той обясни, че публичната политика ще помогне за свързването на образованието с бизнеса, с други висши учебни заведения, за свързване в научните изследвания и преди всичко за свързване с европейските университетски мрежи. Университетите трябва да влязат в този разговор и да вземат решение за участие в европейските университетски мрежи, категоричен е просветният министър.