Гледай
на живо

Непроменени такси за българските студенти във Великобритания

Няма да има промяна до момента, в който Великобритания не излезе от ЕС

Няма да има промяна за българските студенти в британските университети след Брекзита, съобщава БТА. За тях ще има заварено положение и тези, които получават заеми, ще ги запазят и през следващите години. 
 
Таксите за обучение на студентите, които вече са приети и на тези, които започват образованието си през тази година във Великобритания, ще се запазят.
 
Според статистика за 2015 г. българските студенти на Острова са около 6 250. Повечето от тях учат за магистри и бакалаври, но има и такива в колежи и средни училища.
 
Статуквото се запазва до момента, в който Великобритания излезе от ЕС, като правото българските студенти да работят в Обединеното кралство вероятно ще се запази и след края на процедурата.
 
Голяма е разликата в таксите на европейските студенти и тези извън ЕС, защото досега европейските студенти плащат същите такси като англичаните. Ако образованието стане по-скъпо, както се предвижда, голяма част от българските студенти няма да могат да си позволят да платят за обучението си с лични средства.
 
Другият казус, притесняващ младите хора е, че ако нямаш студентски статус и не си намериш работа в рамките на три месеца, с която получаваш работна виза, си длъжен да напуснеш страната.