София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Студентът, освободен от Северна Корея, е починал

Доналд Тръмп осъди Северна Корея като „брутален режим“

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Студентът от САЩ, освободен от Северна Корея в кома след повече от година задържане, е починал, предаде „Франс прес“. За това съобщи семейството му.

22-годишният студент, понесъл сериозни мозъчни травми, бе евакуиран по медицински причини в САЩ на 13 юни. Той е починал в понеделник в 14:20 местно време (20:20 българско време), обграден от семейството си в болница в град Синсинати в щата Охайо.
„Наше тъжно задължение е да съобщим, че синът ни, Ото Уормбайър, почина“, съобщи семейството му. „Ужасното мъчение, което причиниха на синът ни в Северна Корея премахна възможността за друг резултат“.

Властите на Северна Корея съобщиха, че Уормбайър е попаднал в кома, скоро след като бе осъден през март миналата година за кражбата на пропаганден плакат от хотел в Северна Корея.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди Северна Корея като „брутален режим“.

Говорейки минути след пристигането на новината за смъртта на Ото Уормбайър Тръмп осъди режима в Пхенян. „Лоши неща се случват, но поне той пристигна при родителите си“, заяви Тръмп по време на мероприятие в Белия дом.

Президентът на Южна Корея Мун Джей-ин от своя страна, обвини КНДР в нарушаване на човешките права.

Президентската администрация в Сеул поиска от Пхенян незабавно да освободи всички южнокорейски и американски граждани, които в момента са задържани в Северна Корея.