София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Стволови клетки срещу вируса на ХИВ

Учени разработиха нов метод за борба срещу СПИН

5 годиниЗдраве 8 Боряна Райчева

Учени от Института за изследвания срещу СПИН в Бадалона, Испания,успяха да отстранят напълно вируса на ХИВ от кръвта и тъканите на пациенти с помощта на стволови клетки. Новият метод на трансплантация на стволови клетки е базиран върху единствения случай, свързан с пълно оздравяване на заразен с ХИВ пациент.

Редовният анализ на кръвта у шестима пациенти, на които били присадени стволови клетки, показал, че ХИВ не е открит в кръвта и тъканите им. У един от пациентите не били открити дори антитела. По думите на учените,  откакто се прилага антиретровирусна терапия, това се случва за първи път.

Специалистите отбелязват, че цялостната трансплантация на стволови клетки отнема 18 месеца, а за приготвяне на противовирусните съставки се използват кръв от пъпната връв и течност от костния мозък.

През следващите месеци медиците ще следят здравословното състояние на първия подложен на подобна операция пациент. Ако резултатите от експеримента се потвърдят, това ще е голям пробив в борбата с ХИВ.