София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЪДБАТА НА МЕСТАН – БЯГСТВО ИЛИ ЕКЗЕКУЦИЯ?

МЕСТАН – „ЖЕНКАР“, ЖУРНАЛИСТИТЕ – „ПОЛИТИЧЕСКИ БУХАЛКИ“?

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

След дългата пресконференция на Лютви Местан, въпросите станаха повече от отговорите. Бившият лидер на ДПС обвини журналистите в неистинно обрисуване на портрета му, а от своя страна медиите възразиха на обидите на прокудения политик.
От 22-и декември до момента всички се питат: Какво се случи между Местан и Доган и защо настъпиха толкова бързи рокади в редиците на партията.
Версиите са няколко, източниците – също. Според настоящите членове на ДПС и водачът им Ахмед Доган, отлъчването на Местан е породено от позицията му по въпроса със сваления руски самолет Су-24. Никой себеуважаващ се журналист, анализатор и дори бегъл познавач на политиката, не повярва на мотива. До днес загадката си оставаше, а официалните позиции бяха твърде малко. Направи ли се опит да „се покрие“ категоричното решение, взето на Бъдни вечер в сараите, можем само да предполагаме.
Според жертвата на „екзекуцията“, както сам я нарече Местан, ясни доводи също липсват. Той обясни декларацията си с гоненето на интересите на България от добри отношения с Турция. Дали Доган избягва подобна политика и защо?
Противоречията в изключването на Лютви Местан и мотивите за това остават скрити – факт, който говори за неистинност и таен план на Доган за бъдещи действия на ДПС.
Какво е заплашвало изгоненият лидер на партията, за да се укрива в турското посолство? Защо е бил там със съпругата си и каква е стратегията, която не се е харесала на Доган? Все въпроси, които след двучасова пресконференция на Местан, останаха още по-отворени и мътни.
Острата жажда на журналисти за отговори, предизвика отношение в Местан и той нарече медиите „бухалки“, като ги обвини, че са го наричали женкар и мошеник. Бившият лидер на ДПС дори заплаши репортерите със съд.
В крайна сметка не се разбра какво е подразнило Ахмед Доган и защо неговият доскорешен заместник в партията е имал страх за живота си.
А „бухалките“ на журналистите останаха на позиция... за бъдещи разкрития по темата.