София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съдебен цирк по делото "Трайков, Дянков, Прокопиев"

Прокурори, защитници, подсъдими и свидетели- прави в зала

пропускане
5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Истински съдебен цирк се разигра в сградата на Специализирания наказателен съд. Поредното заседание по делото срещу министрите от кабинета "Борисов 1"- Трайчо Трайков, Симеон Дянков и медийния магнат Иво Прокопиев, обвинени, че са ощетили държавата с 28 милиона лева, се проведе в една от най-малките зали. На площ от около 20 квадратни метра, събиращи около 15 души, се наложи да се съберат близо 50.
 
Припомняме, че Трайков и Дянков са обвинени, че през 2011-та година са продали държавиня дял на EVN в размер 33% на крайно неизгодна цена на фондовата борса чрез фирмата-посредник „Булброкърс“. 
 
Трима души от въпросната компания също са подсъдими по делото. 
Вината на Прокопиев пък, според прокуратурата, е, че като председател на КРИБ през 2009-та година в свое публично изказване на Тристранния съвет е подбудил държавата на извърши въпросната сделка.
 
Делото на два пъти не можеше да стартира, заради негоден обвинителен акт.
 
Заради обвиненията, Прокопиев и Трайков вече са със запорирани имущества от КПКОНПИ.
 
Преди заседанието Прокопиев, Трайков и Дянков, както и адвокатите им запазиха почти пълно мълчание.
 
Извънредната ситуация принуди прави в залата да стоят двамата прокурори, както подсъдимите, част от защитниците им, свидетелите и присъстващите журналисти.
 
Абсурдът беше доведен до крайност, когато се оказа, че поради липса на място, материалите по делото бяха внесени на количка, а страните трябваше да ровят в нея, за да извадят нужната им папка.
 
След бурни възражения относно крайно неприемливите условия на провеждане на заседанието, то все пак продължи с разпит на свидетелите.
 
Пред съда говори настоящата председателка на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова, която по онова време е била в Надзорния съвет на Агенцията по приватизация. Тя обясни, надзорният съвет не извършва  контрол на законосъобразността на този тип сделки, тъй като те минават през фондовата борса, а там компетентна е Комисията за финансов надзор. Ненкова беше категорична и че няма спомен някои от подсъдимите да е оказвал натиск върху тогавашния шеф на Агенцията по приватизация и настоящ министър на икономиката Емил Караниколов, за да си затвори той очите за неизгодната сделка.