София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съдят политик, опитал да убие Мадуро

Може да получи 30 години затвор

пропускане
5 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Венецуелският депутат Хуан Рекесенс е обвинен в опит за убийство на президента Николас Мадуро.
На 4 август 2018г. президентът Мадуро беше нападнат по време на военен парад в центъра на Каракас. Два безпилотни самолета, заредени с експлозиви, се взривиха по време на речта му. За щастие до жертви не се стигна, но взривът породи масова паника сред присъстващите.
Рекесенс беше задържан на 7-ми август. Срещу него са повдигнати две обвинения за опит за убийство и пет други за „притежание на огнестрелно оръжие, тероризъм, предателство, заговор за извършване на престъпление и публично предстрекаване“. Депутатът пледира, че е невинен.
От правителството на Мадуро твърдят, че пенсионираният войник Хуан Монастериос е признал, че е участвал в подготовката на атаката и даже е разпространил видеоклип, на който се вижда, че Рекесенс му помага да влезе във Венецуела от Колумбия. Според властите в страната, двамата са действали по поръчка на Хулио Боргес – живеещ в изгнание депутат, който беше председател на контролираното от опозицията законодателно събрание. Той категорично отрича тази информация, настоявайки, че признанията на Рекесенс дошли след заплахи и под влиянието на наркотици.