София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Съдия Лалов - заложник на съдебната система

Съдийската колегия отказа да го освободи

4 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

След като вече два пъти магистратите не успяха да съберат нужния кворум, за да гласуват оставката на съдия Методи Лалов, днес кворум имаше, но се появи нов проблем.

Методи Лалов не бил подал документи пред ресорната Комисия по атестиране и конкурси, какъвто бил редът. Макар и формално, законът изисквал, да тази комисия да се произнесе.

Освен това, на Лалов му било разпоредено наказателно дело, по което той не се бил произнесъл. По този начин той не бил изпълнил задължението си и така бил отказвал правосъдие, обясниха част от членовете на Съдийската колегия.

В крайна сметка с 11 гласа за Съдийската комисия реши да изпрати на Комисията за атестиране и конкурси заявлението за напускане на Лалов и да се съберат за ново гласуване след като стане ясно решението на КАК. Дотогава Лалов е длъжен да продължи да работи като съдия в СРС.