София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съдът не даде ход на делото за мръсния въздух срещу Столична община

То беше отложено за 20 май

5 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Софийският градски съд /СГС/ не даде днес ход на делото срещу мръсния въздух в София.

То беше заведено от обединението на няколко граждански организации „Група за чист въздух“ срещу Столичната община.

Причина за отлагането на делото за 20 май стана процесуална пречка и нередовно призовани свидетели, обясни адвокатът на ищците Александър Коджабашев.

Той уночни, че е важно съдът да се произнесе и по отношение на твърдението на защитата, че всеки присъединил се към делото има статут на участник, а не е страна по делото и не би следвало тяхното неявяване да пречи за старта на процеса.

„Столична община трябва да бъде осъдена, за да предприеме изобщо някакви мерки за замърсяването на въздуха и да престане на допуска нарушения“, заявиха от гражданската организация „Група за чист въздух“, която преди две години заведе дело срещу столична община.

Според адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов, активисти в обединението, не трябва да се залага на количеството на мерките за сметка на тяхното качество.

Те смятат още, че липсват мерки за двата основни източника на замърсяването – транспорта и битовото отопление с твърди горива.

Основните обвинения към Столична община са, че с начина си на управление не е предотвратила високите нива на замърсяване с фини прахови частици, не изпълнява задължението си за коректно информиране на гражданите за нивата на замърсяване и не предприема адекватни мерки за справяне с проблема.