София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съдът остави Николай Банев в ареста

Бизнесменът заплаши да съди България в Страсбург

пропускане
5 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Бизнесменът Николай Банев остава в ареста, това реши на днешното си заседание Апелативният специализиран наказателен съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване на следваща инстанция. 
 
Магистратите прецениха, че има опасност обвиняемият да се укрие или да извърши ново престъпление, въпреки че е с чисто съдебно минало.
 
Малко, след като е станало ясно, че остава в ареста, в съдебната зала Банев е заявил, че възнамерява да съди България в Страсбург, заради пропуснати ползи и претърпени загуби. Предприемачът е обяснил, че задържането му печи на бизнеса му и го ощетява финансово.
 
 Банев обвини и прокуратурата в подбор на свидетели, чиито показания, по думите му, са съмнителни, заради техни връзки с криминалния контингент.
 
В ареста остава и съпругата на Банев - Евгения, която не е обжалвала решението за задържането й, наложено от първата инстанция. 
 
Преди няколко дни в общественото пространство се появи и новината, че Инициативен граждански комитет издига бизнесдамата за евродепутат на предстоящите избори през май. Информацията беше съобщена чрез личният фейсбук профил на Николай Банев.
 
Вчера заместник-главният прокурор Иван Гешев коментира информацията, като обясни, че държавното обвинение няма да пречи да политическите амбиции на Евгения Банева.
 
Според юристи кандидатурата на Банева няма как да доведе до освобождаването и от наказателна отговорност, тъй като делото, по което е обвиняема е стартирало преди влизането й в изборната надпревара. 
 
Въпреки това то би могло да послужи като основание за искане на промяна на мярката "задържане под стража" в по-леката "домашен арест" с цел Банева да се готви за вота.
 
Припомняме, на 6 декември миналата година френските власти предадоха Николай Банев и съпругата му Евгения  на разследващия екип на българската Специализирана прокуратура. Тогава им бяха повдигнати общо седем обвинения за престъпления от общ характер. Според държавното обвинение от 2005 г. до задържането на семейството в Ница, Баневи са източили четири предприятия, укрили са десетки милиони данъци и са изпрали над 1 млрд. лева.
 
Преди седмица в къщата на бизнесмените  в столичния квартал "Бояна" пък влязоха и частни съдебни изпълнители, за да направят опис на имуществото им.