София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съдът отхвърли исковете за обида и на Борисов, и на Нинова

Фразите им не били лична обида

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Софийският градски съд отхвърли исковете на премиера Бойко Борисов и на лидера на БСП Корнелия Нинова. Двамата се съдят взаимно за фрази, изречени по време на предизборната кампания през март 2017 г. Борисов съди Нинова за 26 хил. лв за репликата "крадецът вика дръжте крадеца", изречена в телевизионно интервю на 23 март 2017 г. Тя пък заведе контра иск срещу него за 30 100 лв. за изразите "г-жа лъжа" и че била "върл активист на СДС".

Според съда изказването представлява мнение и оценка. Съдия Чеуз също така в мотивите си обръща внимание, че правото на свободно изразяване и разпространяване на мнение е конституционно закрепено.

С решение от понеделник, 5 ноември, съдия Невена Чеуз прие за неоснователни исковите молби, в които се твърди, че са претърпели неимуществни вреди от изявления, направени от двамата. Съдът отхвърля заведения от Борисов иск срещу Нинова за заплащане на сумата от 26 000 лв. – обезщетение за неимуществени вреди, претърпени в резултат на изявления от 23 март 2017 г. направени в телевизионно интервю.

След като твърдението не е позорно, няма значение дали се е почувствала засегната, посочва още съдът. По отношение на думите "г-жа лъжа", изречени в предизборна проява, съдът обяснява, че никъде Нинова не е посочена поименно, а за да се приеме едно изказване за клеветническо, то трябва да е индивидуализирано.