София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЪДЪТ: Разпускането на британския парламент е незаконно

Поражение за правителството на Джонсън

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Върховният съд на Великобритания обяви за незаконно решението на премиера Борис Джонсън да спре работата на парламента. Това съобщи във вторник главният съдия Бренда Хейл.

„Решението беше незаконно, без законна сила“, каза тя и добави, че това е единодушното становище на всичките 11 съдии на съда. Хейл обясни, че по този начин работата на парламента не може да се счита за спряна и депутатите могат да възобновят заседанията.

"Нямаше парламентарна пророгация", каза председателят на съда, като нарече искането, отправено към кралица Елизабет II, да спре работата на законодателната власт, незаконно.


"Влиянието на това действие върху функционирането на нашата демокрация беше огромно", каза тя. "Съдът стигна до заключението, че решението е незаконно, тъй като води до нарушаване или препятствие на способността на парламента да упражнява конституционните си функции без разумна обосновка", каза Хейл.

Присъдата на съда, която не подлежи на обжалване, беше сериозно поражение за правителството на Джонсън, което сега ще трябва да възобнови работата на законодателната власт.