Гледай
на живо

Съдът решава остава ли в ареста шефката на ТЕЛК-Ловеч

Взимали до 1000 лева подкуп за фалшиви решения

Съдът решава дали да остави в ареста медиците от ТЕЛК-а в Ловеч, които бяха задържани вчера при акция на антимафиотите. Арестувани за взимане на подкуп бяха директорът на Регионалната комисия Донка Минкова и посредникът, който й помагал да взема пари срещу издаване на фалшиви документи. Двамата са задържани за 72 часа. Очаква се днес прокуратурата да поиска да им бъде наложена мярка „задържане под стража“.

В шефката на ТЕЛК – Ловеч бяха открити над 20 000 лева. Парите били джоба й. В съучастника й е имало около 17 000 лева.

Според прокуратурата, в схемата е замесена цялата комисия на регионалния ТЕЛК. Тарифата за издаване на фалшиви решения варирала от 200 до 1000 лева, а на други места в страната достигала до 2 500 лева.

От ГДБОП обявиха, че предстоят нови арести по ТЕЛК схеми. Разпитите продължават - една част от циганския етнос, които са получавали неправомерно решения от ловешката ТЕЛК със завишен процент на инвалидност. А при част от лицата, които са се сдобили с решения, не е имало никакво заболяване.

Разследващите проверяват има ли още замесени в схемата за освидетелстване на здрави пациенти и завишаване на процента инвалидност срещу подкуп.

Преди около година окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство за подкуп. В рамките на това производство в сряда са били извършени претърсвания и изземвания на множество документи, компютри и немалка сума пари от 17 адреса в Ловешка област.

Установено е, че порочната практика е действала от 2 години.