София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съдът реши - ромските стипендии дискриминират другите ученици

За успех над 3,50 ромските деца получавали 60 лева – двойно спрямо стипендията за отличен успех, полагаща се на останалите ученици

пропускане
5 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

Ромските стипендии, раздавани в продължение на две години в училищата, дискриминират останалите ученици. Това е решнието на Софийския административен съд.

Стипендиите са раздавани от 2016г. по проект на Министерство на образованието и Ромския образователен фонд. Старта на тази програма тогава доведе до недоволство сред родители, но тя не беше прекратена.

От "Сдружение Азбукари" неколкократно сезираха Комисията за защита от дискриминация, която през годините не видя причини за притеснение. И издаде решение, че дискриминация - няма. Така се стигна до Софийския административен съд, който в крайна сметка постанови точно обратното.

Новината съобщи в предаването "Дневници", Цвета Кирилова от "Сдружение Азбукари".

По думите й стипендията от 60 лева е била предвидена за деца от ромски произход  в 9-ти, 10-ти, 11-ти и 12-ти клас с успех над 3,50.

"Това са деца точно преди да станат реални гласоподаватели. Аз мисля, че това е една от причините да бъдат стимулирани в тази възраст. Също така 60 лева стипендия на фона на 30 лева, пари които се дават за дете с пълен успех за всички училища създава твърде голям дисбаланс"

Заложениете цели в проекта били да се задържат ромските ученици в училище и да се увеличат броя на кандидат-студентите от етноса.

"Меглена Кунева е подписала този проект. Тогава тя беше ресорен министър. Имаше скандал, но той беше заглушен. Впоследствие темата затихна, но пък ние продължихме да работим по нея и слава богу стигнахме до едно положение, в което успяхме да защитим интереса на българските деца. Това е много голям успех за нашата организация, защото ние нямаме лобита, които да ни подкрепят в защита на истината. Истината е една."

Над 550 000 евро е вложената сума в тази програма. 60% от парите били на Ромския образователен фонд, останалите 40% на Министерство на образованието.

"В този казус също има нешо, което застрашава националната сигурност. Давате ли си сметка, че ромски фонд влиза на 60 процента. Зададохме въпроса кой е този ромски фонд? Кой седи зад този ромски фонд? Във времената, в които живеем давате ли си сметка, че идва едно финансиране от един фонд и ние не знаем кой стои зад него.", каза Георги Туатнов от "Сдружение Азбукари"

Към момента съдът е върнал за преразглеждане решението в Комисията за защита от дискриминация. В него се посочва, че мерките за стимулиране на деца при обучението им не трябва да става на расова, етническа, религиозна или друга основа.