София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Съдът се произнася по делото "Иванчева"

Прокуратурата иска по 20 години затвор и за тримата подсъдими

пропускане
5 годиниПравосъдие 11 Боряна Райчева

Очаква се днес следобед да започне последно заседание на специализирания съд, в което магистратите да се произнесат окончателно, поне на първата инстанция, по обвиненията срещу бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и т.нар. "посредник" по незаконната сделка Петко Дюлгеров.
 
Вчера, в продължило над 12 часа съдебно заседание, прокуратурата поиска по 20 години затвор за всеки от тримата подсъдими, обвинени за това, че са взели подкуп в особено големи размери. Това е средното наказание, което законът предвижда за това престъпление. 
 
Според държавното обвинение има смекчаващи вината обстоятелства и те са здравословното състояние на тримата, както и чистото им съдебно минало. Освен това обвинението иска забрана за Иванчева и Петрова да заемат обществени длъжности и глоба по 20 000 лв.
 
Вчера навлизане съдебната сграда Иванчева и Петрова казаха, че се надяват да чуят справедливо съдебно решение, защото обвиненията срещу тях са основани на лъжи. Такава надежда изрази  пред "Нова телевизия" и адвокатът на Иванчева Марин Марковски, като я обоснова с липсата на доказателства срещу клиентката му.
 
Марковски припомни, че въпреки че полицията откри 75 000 лева в колата на Иванчева и Петрова, след продължилото часове наред зрелищно претърсване на автомобила им в центъра на София, нищо не говорело за това, че тези пари са искани и взети от двете жени. Не било доказано и че те изобщо са ги виждали и пипали.
 
Защитникът на Иванчева изтъкна и че няма никакви доказателства, че бизнесменът Александър Ваклин, основен свидетел на обвинението, е бил рекетиран за въпросните 500 000 евро от Десислава Иванчева, като по думите на Марковски има данни само за една среща между двамата, при която бившата кметица гони Ваклин от кабинета си.
 
Припомняме, че на предпоследното заседание по делото при първи разпит пред съда Петко Дюлгеров се отказа от показанията си на досъдебното производство и заяви, че е бил притиснат и са го накрали да каже, че е бил посредник по сделката със строителния бос.