София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съдът слуша СРС-та по делото „Иванчева“

Очаква се решение по мярката за неотклонение на двете жени

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Спецсъдът заседава днес по делото за подкуп срещу отстранения кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева,  нейната заместничка Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров. На днешното съдебно заседание изслушват аудио записи и СРС-та. От прокуратурата посочват, че приобщените към делото веществени доказателства са в значителен обем и настояват те да станат достояние до българската общественост.

"Вече сме зле психически и се надяваме съдебното заседание да не продължи целодневно. Въздухът не ни стига и сме като в газова камера". Такова искане отправи преди началото на днешното съдебно заседание отстраненият зам.-кмет на столичния Биляна Петрова.

Очаква се днес да стане ясно дали съдът ще измени мярката за неотклонение "задържане под стража" на Иванчева и Петрова в по-лека такава.

Снощи заседанието по делото приключи с отказ на спецсъда да направи отвод на прокурорите по делото. Искането дойде от защитата на тримата обвиняеми заради прокурорското писмо до Апелативния съд отпреди няколко дни. В него прокуратурата призоваваше съда да не дава на Върховния касационен съд документите по делото за проверка. Според адвокатите подобен призив е институционално вмешателство във функциите на ВКС, ярка проява на предубеденост и специално отношение към отстранения кмет на „Младост” Десислава Иванчева. Съдът обаче не откри такива.

Миналата седмица пък станаха ясни условията, при които пребивават двете задържани Иванчева и Петрова в следствения арест. Проверка направи и омбудсманът Мая Манолова, която излезе и с редица препоръки към Министерство на правосъдието и разпространи снимки, които предизвикака обществен гняв.

За днес беше насрочена среща от министър Цецка Цачева именно по темата на условията на задържане, но тя бе отменена само няколко часа преди началото й с аргумент неотложни ангажименти на главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Младен Маринов.

Във връзка с дискусията за условията в ареста задържаните Иванчева и Петрова излязоха с открито писмо до медиите, в което посочват, че твърдението на министъра на правосъдието, че знае, че арест „Векилски” се нуждае от ремонт, но ремонтът не може да бъде направен поради голямия брой задържани хора, е „смехотворно и показва административната импотентност на екипа ѝ – има десетки лесни начини“. „Намираме за недопустимо Министерство на правосъдието да нарушава законите и да търси извинения за това“, посочват двете подсъдими.

Те заявяват, че не са искали да бъдат местени от затвора в Сливен в ареста в София, а това е решение на съдебнния състав.

„Ноторно известно е, че женският затвор е само един, в гр. Сливен. Това е дискриминационно, създава невъзможност за защита и среща с роднини, близки, приятели, адвокати. Искаме равенство и да има част от Софийския затвор, сектор за жени“, пишат двете жени.