София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съдът: Столична община да мие улиците целогодишно

И да представи план за засаждане на дървета през 2020 г.

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Съдът разшири определението си по делото за мръсния въздух срещу Столичната община и я задължи да представи план за 2020 г. за засаждане на дървета, съобщи БТА. Освен това общината трябва да даде пряк достъп на гражданите чрез интернет страницата си и профила си във Фейсбук до информация за качеството на атмосферния въздух в реално време.
Съдът постанови още едно задължение – Столичната община да мие машинно улиците по два пъти месечно от май до септември, като средно трябва да се измиват не по-малко от 10 847 дка. Ако времето позволява, един път в месеца трябва да се мият улиците и от октомври до април. Графикът за миене и справка за извършеното всеки месец трябва да се публикуват в сайта на общината.
Съдът изисква от Столична община да обявява справка за броя извършени проверки за спазването на забраните за влизането на товарни автомобили и строителни машини над 4 тона в зона „Първа“ и превозни средства до 3,5 тона в зона „Център“, които не отговарят на европейските стандарти за изгорели газове.
Освен това общината е длъжна да обявява ежемесечно на сайта си и справка за броя извършени проверки и мястото, на което са направени, констатирани нарушения и наложени наказания по прилагането на наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване чистотата на територията на столицата.