София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Съдът в САЩ издаде заповед за арест на иранския танкер Grace 1

Властите на Гибралтар решават да освободят танкера

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Федералният съд на окръг Колумбия обяви издаването на заповед за арест на иранския танкер Grace 1, който преди това беше освободен от властите на Гибралтар. Съответното изявление беше публикувано в петък на уебсайта на Министерството на правосъдието на САЩ.
„Заповедта за арест на танкера е издадена днес от Окръжния съд на окръг Колумбия, според нея петролният танкер Grace 1, петролните продукти, превозвани на борда, и сумата от 995 хил. долара са обект на конфискация във връзка с нарушаване на закона за международните извънредни икономически правомощия,“ както и [обвинения за] банкови измами, пране на пари и финансиране на тероризъм ", се казва в изявлението.
Главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо призна в четвъртък получаването на искане от САЩ за конфискацията на иранския танкер Grace 1. Според Гибралтарската хроника, властите на Гибралтар решават да освободят танкера, след като получават официалното уверение на Иран, че корабът няма да разтовари нефт в Сирия.