София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съдът в САЩ отказа на Тръмп да построи стена на границата с Мексико

Средствата на Пентагона не могат да бъдат използвани без съгласието на Конгреса

пропускане
5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Апелативният съд на САЩ от деветия окръг в Сан Франциско, Калифорния, реши да подкрепи по-ранни решения, които възпрепятстват бюджета на Пентагона да разпределя средства за изграждане на стена на границата с Мексико. Присъдата е публикувана на уебсайта на съда.
Той отхвърли молбата на администрацията на президента на Съединените щати Доналд Тръмп, който се опита да оспори решенията на федералния съд на Северния окръг Калифорния, направени през май и юни. Те заявиха, че администрацията на САЩ не може да изпраща средства от бюджета на отдела за отбрана на САЩ за изграждането на бариера на границата с Мексико без съгласието на Конгреса на САЩ. Така федералният съд потвърди твърденията на няколко организации за правата на човека и властите на няколко американски държави, където демократите са губернатори.
Решението на апелативния съд също така подчертава, че решенията относно разпределението на тези средства трябва да се вземат от законодателите в Конгреса на САЩ. Американският лидер се опита да разпредели за тези цели около 2,5 млрд. долара от Пентагона.