София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЪДЪТ ВЪРНА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ В МВнР

ПОСТОЯННИЯТ СЕКРЕТАР БИЛ УВОЛНЕН НЕПРАВОМЕРНО ОТ ДАНИЕЛ МИТОВ

8 годиниПолитика 52 Боряна Райчева

Бившият постоянен секретар на Министерството на външните работи Георги Димитров, е бил уволнен неправомерно от министър Даниел Митов и се връща във Външно министерство.
Това е окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС), обявено в понеделник. През октомври 2014 г. Димитров беше уволнен дисциплинарно от министър Даниел Митов. Като мотив беше изтъкнато, че постоянният секретар е назначен от предшественика му Кристиан Вигенин в нарушение на закона. Освен това е Димитров имал участие в търговско дружество. ВАС не откри несъответствия със Закона за дипломатическата служба при назначението. В решението на съда е посочено още и че Димитров е заличен като управител на фирмата, за която го обвинява настоящото ръководство на МВнР, още през 2002 г. Магистратите заявиха, че са склонни да заплатят на оневинения разходите по делото, ако той посочи в какъв размер са.