София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Съдът върна кмета на Септември

Марин Рачев запазва поста си

6 годиниПравосъдие 6 Боряна Райчева

Кметът на Септември Марин Рачев остава на длъжността си. Това реши Апелативният специализиран наказателен съд днес, чието определение е окончателното. Апелативните съдии отмениха определението на по-долната съдебна инстанция, която реши, че Рачев трябва да бъде отстранен от кметският пост.

Договорите, за които той е разследван, са сключени от зам.-кмета на общината. Рачев не е извършвал плащания по нито един договор, аргументира се съдът. Освен това не е назначена нито една експертиза, която да докаже обвинението. По никакъв начин не е установено, че досега той е пречил на прокуратурата при събирането на доказателства. Съдът не намери и доказателства, за да стигне до извод, че Марин Рачев може да влияе на разследването чрез служебното си положение. Няма и данни, че може да се укрият документи.

На 2 февруари Рачев бе освободен от ареста срещу парична гаранция от 250 хил. лв. В понеделник обаче спецсъдът реши да намали наложената парична гаранция на обвиняемия от 250 хил. лева на 130 хил. лева.

Кметът на Септември беше арестуван след сигнали за злоупотреби при обществени поръчки и беше обвинен в безстопанственост. Според прокуратурата Рачев на практика е сключвал договори със себе си, тъй като получилите обществените поръчки фирми се управляват от негови роднини, бивши съдружници или приятели. При обиска в дома му в нощно шкафче са открити и справки на Държавна агенция "Национална сигурност", свързани с купуване на гласове на местните избори през 2015 г. Обвинение има и негов подчинен.