София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сухо мляко и палмово масло в 9 марки сирене

Друг подход за измама е чрез добавянето на ензима трансбутаминаза

8 годиниЛюбопитно 79 Боряна Райчева

Драстични нарушения при производството на някои марки сирена и съответно занижено качество на продуктите, е открила при тестове асоциацията "Активни потребители", съобщи председателят на асоциацията Богомил Николов.

От асоциацията а тествали 36 марки сирена.
Подходите за фалшифициране на продукта са нчколко - палмови масла, вместо животински, използване на сухо мляко и съответно високо водно съдържание и ниска масленост при тези продукти. Това е установено при 9 от общо 36-те изследвани марки сирена и при тях подправеността е категорично установена.
В 6 от тестваните продукти има немлечни мазнини - това са сирене с доставчик "Ипекс груп", с доставчик "Сибила", производител "Сирма приста", дистрибутор "Лъки 2003" ООД, "СВА - КОМЕ" ООД и неидентифициран производител и доставчик на сирене на Женския пазар.
Високо съдържание на вода е открито в "Милки груп био" ЕАД, гр. Хасково в сирене, произведено в България за дистрибутор Билла и доставчик "Клас фуд".
При останалите 27 марки сирене – обект на лабораторното изследване, има подозрение, че са прилагани нови подходи за измама, посочи д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните. Единият от тях е чрез добавяне на ензима трансбутаминаза, който уврежда протеините в продукта и по този начин го втърдява. Целта е с по-малко мляко да се направи нещо приличащо на сирене.
Все още у нас няма метод за откриване на този ензим.
Констатираното при около 10 от марките сирена повишено водно съдържание и ниско масленост насочва към подозрения за съдържанието на този ензим. Друга индикация е засиленият му внос през последните години и някои свидетелски показания на хора от бранша. Употребата на този ензим е разрешена, но не и за направа на сиренеи производителите на подобни продукти си играят със здравето на хората, добави д-р Иванов.
Ниска степен на зрялост - под 12,6 % (при 14% на сто по БДС) се наблюдава при 26 марки. Четири от марките са с под допустимите 44% от сухото вещество и 3 обратно – с високо съдържание и добавени немлечни мазнини.
Много ниско съдържание на протеин (белтък) - под 12 на сто, при норма от 15-16%, е установено при 5 от марките.
Наличие на антибиотици и наднормено количество сол не са регистрирани при нито едно от 36-те марки изследвани сирена.
Богомил Николов призова Българската агенция за безопасност на храните да започне регулярни тестове, но не в мандрите, а в търговските мрежи с участието на всички заинтересовани страни.
Външните белези за откриване на това дали едно сирене е истинско или фалшифицирано, не са достатъчни.Известна гаранция дава цената, която не трябва да е под 8-9 лева за килограм, заяви Николов.

Българска агенция по безопасност на храните констатира 8 проби с нерегламентирано вложени немлечни мазнини в сирене,. Общото количество на засегнатите партиди е над 7 тона. От тях 4,5 тона са насочени за преетикетиране като имитиращ продукт, а 2,6 тона са насочени за унищожаване. Количествата сирене включват и партиди, в които лабораторно не е доказано наличие на растителни мазнини, но по решение на бизнесоператорите са предприети по-стриктни мерки към компрометираните доставчици.
Констатираните несъответствия са в резултат на засилени проверки на пазара с млечни продукти, които БАБХ предприе от средата на месец март. Изследвани са общо 424 проби за наличие на немлечни мазнини (155 – сирене, 153 – кашкавал, 116 краве масло). От тях 393 проби са от продукти, произведени в България и 31 са с произход Европейски съюз.
При направените лабораторни изпитвания е потвърдено наличие на немлечни мазнини в 8 от пробите, което е близо 2% (1,89%) от общия брой взети проби. За констатираните несъответствия са издадени 3 Акта за установяване на административно нарушение. Пробите с наличие на немлечни мазнини са само от краве сирене, не предварително опаковано, което се предлага от витрината на търговските обекти. Продукцията е доставена в търговските обекти чрез складове за търговия на едро. При някои от инспекциите не е гарантиран произхода на сиренето, за което е уведомена Прокуратурата. БАБХ осъществява засилен последващ контрол на рисковите производители и търговци.