София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Съюзът на адвокатите в Турция се обяви срещу резултатите от референдума

Референдумът беше проведен на 16 април

7 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Съюзът на адвокатите в Турция разкритикува взетото по време на провеждането на референдума от Върховния избирателен съвет решение да зачете бюлетините без печати, които биха могли да повлияят на резултатите от гласуването, се казва в изявление на организацията.
Референдумът за прехода на Турция от парламентарна към президентска форма на управление завърши с победа на привържениците за промяната с много малка разлика. Според предварителните резултати 51,4% от гласовете са гласували „за”. Окончателните резултати ще бъдат обявени след 11-12 дни, след разглеждане на жалбите. Опозицията съобщи за нарушения по време на референдума, по-специално, разкритикува решението на избирателната комисия да приеме действителността на бюлетините и пликовете без печат.
Надяваме се, когато ВИС разгледа жалбата ни, да направи всичко необходимо, в противен случай ще бъде невъзможно в Турция да се говори за демокрация и достоверност на резултатите от референдума, се казва в изявление на Съюза на турската адвокатска колегия.