София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Съмнения за „изборни туристи“ във Врачанско

Има подадени сигнали преди местните избори

5 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Съмнения за „изборен туризъм“ във Врачанско няколко месеца преди местните избори.

 

Има подаден сигнал до прокуратурата, че в село Галатин има регистрирани 9 души на един адрес. След направена незабавна проверка е установено, че на посочения адрес, живеят само 2-ма души от години. Малко преди крайният срок за уседналост, който дава право за гласуване в даден район, на адреса са регистрирани 9 души.

 

По думите на собственика на къщата, самият той е подписал документи, които не разбира. Те са били предоставени от жена, която го успокоила, че е изпратена от името на кмета.

 

Има данни, че от началото на годината, до крайният срок за временна регистрация за гласуване, има записани 92-ма нови избиратели. Те се водят само по документи, но реално не живеят в селото.

 

„Даже тези регистрации, които са направени от другите партии, са много повече от моята партия“, заяви кметът на Галатин  Петър Великов.

 

За къщата с деветимата обитатели обясни, че поискал услуга от стопанина преди време и заяви, че прокуратурата ще установи дали има нарушения. Проверката се извършва от Икономическа полиция.

 

До момента е ясно, че за поста на кмет на село Галатин ще се борят поне четирима кандидати. До няколко дни се очаква да стане ясен резултатът от проверката на прокуратурата.