Гледай
на живо

Съпричастност в Нова Зеландия

Жива верига около джамия за петъчната молитва

Съпричастност в Нова Зеландия Седмица след кървавите атаки в Крайстчърч стотици хора формираха жива верига около джамия в Уелингтъ... thumbnail text

Седмица след кървавите атаки в Крайстчърч стотици хора формираха жива верига около джамия в Уелингтън по време на традиционната петъчна молитва. Жестът на местните жители символизира желанието за защита на мюсюлманското население, съобщава CNN. Действията им идват в дните на траур в Нова Зеландия след стрелбата в две джамии, при която терорист застреля 50 човека и рани още 50.

Хора от всякакви възрасти, раси и социални прослойки се хванаха за ръце, за да формират живата верига.

„Беше тъжно и тихо. Много от жените носеха забрадки. Някои плачеха неутешимо. Беше изключително емоционално. А посланието е ясно: терористите няма да убият духа на Нова Зеландия”, сподели един от участниците в гражданската акция.

Членове на мюсюлманската общност пък предлагали вода и чадъри, които да помогнат на хората от живата верига да издържат на горещината.

На първата страница на броя си от петък вестник „The Press”, издаван в Крайстчърч, публикува думата „salam” (мир), изписана на арабски и списък с имената на убитите.

В знак на съпричастност жива верига беше сформирана и край джамия в Стокхолм.