София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЪР КРИСТОФЪР ЛИЙ, ИЗИГРАЛ ДРАКУЛА, ПОЧИНА НА 93 Г.

ЛЕГЕНДАРНИЯТ АКТЬОР СТРАДАШЕ ОТ СЪРДЕЧНИ И РЕСПИРАТОРНИ ПРОБЛЕМИ

9 годиниКултура 3 Боряна Райчева

Сър Кристофър Лий е починал тази неделя в болница в Лондон на 93 години. Той е страдал от респираторни и сърдечни проблеми. По желание на семейството, новината за кончината на легендарния актьор, е била отложена до днес.

Ветеранът в киното е роден на 27 май 1922 година в Лондон. Участвал е в повече от 250 филма. Едно от най-известните му превъплъщения е на граф Дракула от 1958 година. Други от най-запомнящите му се роли, са тези на Франциско Скараманга в „Човекът със златния пистолет“ от серията за Джеймс Бонд и на злият магьосник Саруман Белия от „Властелинът на пръстените“.
Познат е на по-младата аудитория от участието си в новите серии от поредицата „Междузвездни войни“, в ролята на граф Дуку.
През 2009 година получава почетното звание рицар заради приносите си към киното и благотворителността, а през 2011 получава наградата „Бафта“.
Редица знаменитости, сред които колеги и приятели на актьора, отправиха съобщения в социалните мрежи, изразявайки почит към таланта и личността му.