София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сърбия на протест срещу Вучич

Хиляди недоволни излязоха на улицата

5 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Хиляди сърби излязоха снощи на протест срещу президента на страната Александър Вучич.
 
В събота вечер в центъра на Белград и още 60 града в Сърбия се  проведоха  протести под мотото "Един от пет милиона".
 
Припомняме, че недоволството си, живеещите в столицата, изразяват от началото на декември всяка събота, като през последните седмици в протестите се включиха и жителите на други гардове.
 
 Мотото бе измислено, след като Вучич отхвърли народния гняв, като заяви, че няма да се огъне, дори на улицата да излязат 5 милиона души, искащи оставката му.
 
Една от характеристиките на протеста снощи беше лепенето на афиши в тунела под площад Теразия, в които се изреждат "всички лъжи на Александър Вучич".
 
Гражданите носеха и медицински маски за защита в знак на протест срещу неотдавнашното посещение на президента Вучич и фотографирането му с дете в Хематологично-онкологичната болница по време на грипна епидемия.
Поставени бяха и  кутии, в които гражданите пускаха подписани от тях екземпляри на Договора с народа, приет миналата събота от опозиционния Съюз за Сърбия.
 
Опозицията и привържениците ѝ са недоволни от управлението и спорната политика на Сръбската прогресивна партия, от липсата на медийна свобода и независима съдебна система. Обвиненията срещу Вучич са в корупция, а настояванията са той да се раздели с поста си.
 
През  изминалата седмица, той обяви, че е възможно в страната да има предсрочни избори.
 
За първи път снощи се състояха и протести в чужбина срещу управлението на сръбския лидер- във Виена и Прага.