София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сърбия награди Борисов за особени заслуги

Българският премиер пристигна в западната ни съседка за националния й празник

5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

С тържествена церемония българският премиер Бойко Борисов беше приет в президентството  на Сърбия, навръх националния празник на страната. 
Причината за посещението на Борисов в западната ни ни съседка е удостояването  му с най-високото държавно отличие на страната „Орден на Република Сърбия“. Медалът му беше даден лично от сръбския държавен глава Александър Вучич, след като преди това двамата държавни мъже проведоха среща на четири очи.
 
 Вучич посочи, че мотивите за връчването на високото отличие на българският министър-председател са свързани с изключително високите му заслуги за развиването и затвърждаването на миролюбивото сътрудничество и приятелските отношения между двете страни. От своя страна Борисов благодари за високото признание  и отбеляза, че двете страни са воювали помежду си и нищо хубаво не се е случило, но сега вървят по пътя на приятелството.
 
 Преди началото на церемонията, рано тази сутрин Борисов беше посрещнат на сръбското летище от външният министър на страната Ивица Дачич.