София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Със 126 гласа „за“, депутатите приеха Бюджет 2018

Финансовият министър заяви, че бюджетът е за 100% от българските граждани

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Парламентът прие на първо четене държавния бюджет за 2018 г. Законът мина със 126 гласа "за", 96 "против" и един депутат от БСП се въздържа. 

Бюджет 2018 беше представен от финансовия министър Владислав Горанов, който заяви от парламентарната трибуна, че бюджетът е за 100% от българските граждани, а не за 80% от тях. За първи път БВП ще прехвърли 100 млрд. лв. още до края на тази година, а догодина се очаква да бъде малко над 105 млрд. лв., обясни министърът и подчерта, че това се случва, без да се увеличават данъците.

Чуха се много доктринални тези за неравенството и неговото преодоляване. Бих ги приел като искрено желание от политическата класа, ако те наистина биха довели до действително равенство. Спомняме си началото на прехода, когато всички бяхме равни. След това някои рязко напреднаха, защото слава богу хората не сме равни“, каза Владислав Горанов. По думите му ролята на бюджета е да изглажда неравенствата и да стимулира равния шанс за всеки.

В допълнение на министър Горанов, председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова каза, че бюджет 2018 е и с грижа към хората в неравностойно положение. Тя подчерта още, че днес има растяща икономика и най-синтезираният показател е БВП, който е над средното ниво за европейските страни.

"Един бюджет не може да реши абсолютно всички проблеми с магическа пръчка във всички сфери", коментира и герберът Константин Попов. По мнението му обаче Бюджет 2018 дава решения и осигурява бъдещето и личния състав в сферата на отбраната - над 100 млн. лв. се дават за личен състав. За модернизация на армията се дават допълнително 397 млн. лева, а за следващите три години вложенията в модернизация са общо 1.191 млрд. лв. "Ще дадем глътка въздух на нашите летци, които наистина летят малко", убеден е Константин Попов.

От своя страна Корнелия Нинова от БСП заяви, че проблемите на хората не са решени в този бюджет. Нинова поясни, че освен повечето разходи за някои сектори, остават замразени: еднократната помощ при бременност, еднократната помощ при раждане, еднократната помощ при раждане на близнаци. По думите й, няма да има повече пари за хората с увреждания, за децата с увреждане, доходите и пенсиите. Тя се закани още, че между първо и второ четене БСП ще внесе алтернативен бюджет.