София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Състезание с един кандидат не е състезание под съмнение"

Коментар на говорителя на прокурорската колегия на ВСС

5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

"Състезание с един кандидат за поста на нов главен прокурор не е състезание под съмнение.", заяви пред "Нова телевизия" говорителят на прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет Даниела Машева.
 
По думите и фактът, че Иван Гешев, издигнат от всички 11 члена на колегията във ВСС ще се състезава със себе си не означавало, че той няма да премине всички задължителни етапи  и ад се бори за подкрепата на членовете на ВСС.
 
Машева обясни още, че не очаква нова кандидатура от страна на членовете на прокурорската колегия, въпреки че формално в оставащите още две заседания  всеки трима от тях да имат право да номинират. Според нея това би било нелогично, предвид факта, че те вече са дали гласа си за Гешев.
 
"Кандидатът е един, тъй като ние счетохме, че това е кандидатура, която отговаря изцяло на профила, който е очертан. Той притежава всички необходими качества за заемане на поста.", обясни още Машева.
 
Въпреки това, представляващата прокурорите във ВСС беше категорична, че все още не може да се каже кой ще е следващият главен прокурор.