София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съучениците на Йоан Матев: Той е добро момче

Подсъдимият поиска отвод на прокурорите по делото

пропускане
5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Поредно заседание по делото срещу студента по право Йоан Матев, обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов, извършено в Борисовата градина през 2015-та година. 
 
В рамките на днешното производство пред съда се изправиха над 15 свидетели. Между тях беше и съкилийник на друг, вече осъден за побой над малолетен, затворник. Пред магистратите разпитвания Калин Евтимов заяви, че въпросното момче е написало пълни самопризнания в следствения арест в София, в които признавал, че той, а не Матев е убил Игнатов.
 
Пред съдебния състав се изправиха и съученици на Матев от частната гимназия "Езиков свят". Те описаха подсъдимия като добро момче, което никога не са виждали да се държи невъзпитано или агресивно. 
 
Въпреки това в показанията си някои от тях не скриха, че след като през 2015-та  е било публикувано видеото, на което се предполага, че е бил заснет извършителят на престъплението, в гимназията се коментирало, че лицето от кадрите прилича на съученика им Йоан. 
 
Пред медиите коментар, защо тези подозрения, обсъждани в училището, не са били споделени с властите, отказа и директорката на гимназията Василка Николова, както и нейният съпруг, който е служител в същото учебно заведение. 
 
Преди началото на заседанието Матев и защитата му поиска и отвод на двамата прокурори по делото с мотива, че те са нарушили правата на подсъдимия. Искане, което беше отхвърлено от съдиите.
 
Припомняме, Йоан Матев беше задържан година и половина след  убийството на Георги Игнатов, който е бил наръган с нож посред бял ден на пейка в Борисовата градина. Подсъдимият е бил със сериозно променен външен вид и от тогава се намира в ареста. 
 
Братът му Марсел Матев първоначално е завел полицията до доказателства по производството, но след това в съдебна фаза се отказа да свидетелства срещу него.