София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЪВЕТА НА ЕВРОПА: ТУРЦИЯ ДА ЗАЩИТИ СВОБОДАТА НА МЕДИИТЕ

ПРИЗИВЪТ ИДВА ДЕН, СЛЕД КАТО ВЛАСТИТЕ НАЛОЖИХА КОНТРОЛ НАД В. „ЗАМАН“

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд призова Турция да защити свободата на медиите. Призивът на Ягланд беше отправен ден, след като турските власти наложиха контрол върху опозиционният вестник „Заман“, предаде агенция АНА-МПА.

Турски съд реши в петък управителен съвет, назначен от държавата, да ръководи най-високотиражния опозиционен вестник, който беше посочен, като част от мрежата на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен.
Решението, което беше взето по искане на прокурор, разследващ религиозното движение на Гюлен по обвинения в тероризъм, предизвика масова демонстрация в Истанбул. Вчера пред редакцията на вестника бяха поставени заграждения и охрана, които да противодействат на протестиращите.
Турбьорн Ягланд припомни, че Турция е учредителен член на Съвета на Европа и е ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека, която тя е длъжна да спазва.
Решението на турските власти беше разкритикувано от много страни, в това число от правителствата на САЩ и Русия, от държавите членки на Европейския съюз, а също и от международната организация "Журналисти без граница".