Гледай
на живо

Съветът на ЕС „изрази разбиране“ за атаката в Сирия

Била срещу използването на химически оръжия

Съветът на ЕС "изрази разбиране" за въздушните удари на Съединените щати, Великобритания и Франция върху Сирия, като се съгласи, че целта им е "да предотвратят по-нататъшното използване на химическо оръжие". Това се посочва в изявлението, прието в понеделник от Съвета на ЕС на равнище министри на външните работи на срещата в Люксембург, съобщи ТАСС.

"Съветът на ЕС изразява своето разбиране, че целенасочено САЩ, Франция и Обединеното кралство удариха химически обекти в Сирия. Това бяха конкретни мерки, чиято единствена цел е да се предотврати използването на химически оръжия и химикали от сирийския режим, за да убие собствения си народ", се казва в документа.

Освен това Съветът на ЕС също така обяви невъзможността за военно решение в Сирия и осъди продължаването на военните действия от страна на правителствените сили.

Съветът на ЕС подчертава, че сирийският конфликт може да няма военно решение. Министрите обаче подчертават, че миналата година се е увеличила интензивността на военните операции, без да се обръща внимание на цивилните жертви, затова „ЕС най-строго осъжда всякакви атаки, които водят до жертви сред цивилни ", се казва в документа.