София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съветът на ЕС с нова позиция за ACER

Предстоят преговори с Европейския парламент

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

На днешното заседание на Съвета на ЕС, председателствано от министър Теменужка Петкова, енергийните министри одобриха позиция за регламента за Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори. Споразумението предоставя мандат за започване на преговори с Европейския парламент.

Целта на регламента е да се подобри сътрудничеството между националните електроенергийни и газови регулатори чрез актуализиране задачите на агенцията.  ACER вече работи активно в областта на надзора на енергийния пазар и спомага при разрешаването на трансгранични казуси.

„Съветът на ЕС, част „Енергетика“ постигна общ подход по предложението за актуализиране на регламента на Европейския парламент и на Съвета относно Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори. Предложението за ревизия на регламента за ACER е последният останал правен акт от пакета „Чиста енергия за всички европейци“, по който Съветът не бе постигнал общ подход до момента. ACER е от стратегическо значение за гарантиране сътрудничеството между националните регулатори на страните-членки. След интензивни преговори, постигнатото днес споразумение е балансирано и предлага отлична основа за започване на преговори с Европейския парламент“, каза министър Теменужка Петкова.

Всички държави-членки приеха необходимостта от актуализиране на съществуващата законодателна рамка, за да се определи начинът, по който ACER функционира, нейната роля и компетентност. Промените са свързани с дейностите на нейния директор и съвета на регулаторите, който се състои от висши представители на националните регулаторни органи на държавите-членки. Разпределят се задачите между съвета на регулаторите и директора на ACER. Нови регулаторни задачи и компетенции се предоставят на агенцията, само ако има адекватно участие на държавите-членки. Това ще се гарантира от законодателство, прието съгласно законодателни процедури или актове за изпълнение.

ACER вече подобри координацията между регулаторните органи по трансгранични въпроси. Агенцията официално започна да работи през март 2011 г., седалището й е в Любляна, Словения. От създаването й, в дейността на агенцията са включени нови задачи, свързани с наблюдението на пазарите на едро и трансграничната енергийна инфраструктура.

Засилената интеграция на пазара и промяната към диверсифицирано производство на електроенергия означава, че са необходими допълнителни усилия за координиране на националните енергийни политики между съседните държави, както и разширено използване на трансграничната търговия с електроенергия. Това ще позволи на държавите-членки на ЕС да са подготвени при евентуално възникване на кризи в енергийните доставки и да гарантират доставките на електроенергия. Свързаността на електроенергийната мрежа на ЕС означава, че е необходимо сътрудничество с цел осигуряване на стабилност на мрежата и увеличаване на обемите възобновяема енергия.

ЕК представи първоначалното предложение за преработения регламент за ACER на 30.11.2016 г. като част от пакета „Чиста енергия за всички европейци“. Настоящето законодателство се основава на регламент от 2009-та година, с който е учреден ACER.

Приетият общ подход позволява на Съвета да започне преговори с Европейския парламент, който прие позицията си по регламента на 1 март 2018 г. очаква се преговорите да започнат по време на австрийското председателство на Съвета на ЕС.