София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЪЗДАДОХА КОМИСИЯ ЗА ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ

Депутатите се изпокараха и дадоха зелена светлина на проверката на пенсионните фондове

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Предложението за създаване на Комисия за пенсионните фондове е по инициатива на лидера на БСП Михаил Миков. То получи подкрепа от всички парламентарно представени партии, въпреки че ГЕРБ и ДПС обявиха, че тя е излишна.
Със 155 гласа „за“ предложението на БСП бе прието в пленарна зала и Комисията за пенсионните фондове е факт. Тя е със статут на временна спомагателна структура и ще работи 1 месец. В състава на новосформираната комисия влизат 8 членове, които представляват всички партии в Парламента. Председателското място в новата структура е предоставено на Корнелия Нинова от БСП, а зам.-председателското на  Настимир Ананиев от РБ. В състава на комисията влизат и Владислав Николов от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС, Чавдар Пейчев от БДЦ,Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, Любомир Владимиров от "Атака" и Мариана Тодорова от АБВ.
В продължилите над два часа дебати, около създаването на новата временна комисия, за пореден път се стигна до обичайните вече нападки между ГЕРБ и БСП. Реформаторският блок, Патриотичният фронт и ДПС също не изневериха на традицията да се възползват от ситуацията, за да отправят своите претенции.
Основната теза, която предизвика сблъсъкът на депутатите е, че създаването на новата временна комисия за пенсионните фондове е безсмислена, тъй като дублира дейността на вече съществуващата Комисия за финансов надзор (КФН).Част от депутатите обаче са на мнение, че именно създаването на новата комисия ще ревизира дейността на вече съществуващата КФН и ще даде възможност да се осветлят и решат наболелите проблеми.
„Не става въпрос за политическа игра. Става въпрос за изясняване на истината за работата на КФН, какви са проблемите с пенсионните фондове, до колко се отклоняват от правилата, има ли проблеми със законодателството. Ако някой твърди това, ние не можем да я подкрепим. Спрете с демагогията", призова Мартин Димитров от РБ.
"Така предложената комисия е излишна. Има бюджетна комисия и когато имаме тема в прерогативите на дейността на една комисия не виждам причина защо да продължаваме порочни практики да създаваме други комисии анкетни и временни, които дублират дейността на постоянна комисия", обяви в началото на дискусията председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ).
Въпреки създаването на временната комисия въпросите около пенсионните фондове ще се обсъждат и от бюджетната комисия поне на заседанието й в четвъртък. За тогава е насрочено и поредното изслушване на КФН по темата.