София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СВАЛИХА ОТ ЕФИР ФИЛМ НА „АЛ ДЖАЗИРА“ ЗА БЪЛГАРИЯ

СКАНДАЛНО ИЗМЕНЯНЕ НА ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ ПРЕДИЗВИКА БУРНИ РЕАКЦИИ У НАС

8 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Балканите са били турско място преди Балканските войни от 1912-1913 г, в България населението през 19 в. е било предимно турско и още много други скандални констатации са направени в документалния филм на телевизия „Ал Джазира“ - „България, моята земя“.
Авторката на телевизионния продукт е Йелда Янат Багджи. Според фактите, които са представени, турското население по Балканите е било мнозинство, но след войната, която България създала, 17% от него е избито. По думи на историк от университета в Уисконсин Кемал Карпат българите са били малцинство, което е нарастнало заради нуждата страната ни да бъде зависима от Русия. Според изкривената история на „Ал Джазира“ турците са били зверски избити по нашите земи. „Въпреки това, мястото с най-голяма концентрация на турско население, е държавата, която днес наричаме България“, допълва гласът зад кадър в документалния филм. В него се споменава и за „расистки партии“ като „Атака“, които са против мюсолманите и исляма.
Проектът, започнал през 2012 г. и излъчен сега, предизвика множество критични коментари в социалните мрежи. Директорът на Националния исторически музей и бивш министър на културата Божидар Димитров заяви, че не може да се очаква реакция от държавата в подобни случаи, предаде в-к „24 часа“. По негови думи хората са тези, които трябва да възроптаят срещу манипулацията в родната ни история. Само за дни лъже-фактите от документалния филм на „Ал Джазира“ бяха споделени от милиони потребители в онлайн пространството. Продукцията е придружена от негативни реакции на българите. Според проф. Димитров моментът на излъчване съвсем не е случайно подбран. Той е създаден, за да напомни, че Турция винаги е била част от Европа. Излъчването му има за цел да нагнети напрежение между отношенията ни с Анкара във време, когато действията на тамошното управление относно свалянето на руския самолет Су-24 и съмненията за съучастие с терористичната групировка „Ислямска държава“, са повод за негативни коментари. Освен това периодът е удачен за Турция, тъй като тя поднови преговорите си с Европейския съюз за членство на страната. Божидар Димитров беше категоричен, че е напълно възможно с филма да бъде предизвикан гнева на мюсолманите срещу България и част от тях да се радикализират.
След реакциите филмът беше свален от ефира на телевизията.