Гледай
на живо

Света Анна

Църквата почита майката на Богородица

Православната църква чества Света Анна - майка на Богородица. Тя закриля брака, семейството, девойките, бременните жени и вдовиците. Счита се, че името Ана е второто по разпространение в християнския свят. Носещите това име честват именния си ден на празника Зачатие на Св. Анна - 9 декември.

Св. Анна зимна за българите е покровителка на магьосниците. Този ден се почита и от врачките, вещиците, омайниците. В нощта срещу празника магьосниците могат да примамват чуждото плодородие; тогава се извършват най-различни заклинания и прокоби (за раздяла, болест и смърт). Поверията твърдят, че тогава черните магии "хващат".

Затова строго се спазват различните забрани: жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

Всички стопани следят кой ще влезе пръв в къщата им; ако е мъж, през годината ще се раждат мъжки животни, ако е жена - женски. Момите посаждат пшеница в гърне и натопяват клонки от вишна или ябълка във вода. Ако пшеницата покълне, а клонките се разлистят, значи момата ще се омъжи през следващата година.

Имен ден празнуват: Ана, Анна, Анка, Ани, Янко и Янка.