A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: mime_content_type(/data/ftp/news/2014-12-09/SVETA-ANNA.mp4): failed to open stream: No such file or directory

Filename: controllers/news.php

Line Number: 616

СВЕТА АННА – МАЙКАТА НА СВЕТА БОГОРОДИЦА | eurocom.bg
Гледай
на живо

СВЕТА АННА – МАЙКАТА НА СВЕТА БОГОРОДИЦА

Почитаме закрилницата на семейството, брака и бременните жени

СВЕТА АННА – МАЙКАТА НА СВЕТА БОГОРОДИЦА   Православната църква почита Света Анна – майката на св. Богородица. Св. Анна се смята з... thumbnail text

 

Православната църква почита Света Анна – майката на св. Богородица. Св. Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.
Според библейския разказ, св. Анна е от Ароновия род и е дъщеря на свещеник от Витлеем. Съпругът ѝ Йоаким бил потомък на Давидовия род. Двамата живеели в Назарет и били праведни хора и добри християни.
Нещастието им било, че много години нямали деца. Освен личната си мъка трябвало да понасят и обществения укор, тъй като бездетството, считано за Божие наказание, не се посрещало със съчувствие. Отчаян, Йоаким отишъл в пустинята и прекарал 40 дни в строг пост и молитва. По същото време св. Анна излязла в градината и като видяла на едно дърво гнездо с новоизлюпени пиленца, със сълзи на очи се помолила и тя да има дете.
Според разказа Бог чул молбите ѝ и чрез архангел Гавраил известил, че Анна ще роди дъщеря и ще я нарече Мария. Св. Анна се заклела да посвети детето си в служба на Бога.
Според народните вярвания през деня жените не трябва да работят, за да не се разболеят децата и добитъкът, а мъжете не трябва да напускат селото, за да не ги отвлекат излезлите самодиви.
Момите посаждат пшеница или потапят ябълкови клонки във вода. Ако пшеницата покълне, а клонките се разлистят – момата ще се омъжи през следващата година.
Днес имен ден празнуват: Анна, Анка, Ани, Анани, Анушка, Яна, Блага, Добра, Добри, Янула, Янина.
Честито на имениците!