Гледай
на живо

Светият синод обсъжда независимостта на украинската църква

Очаква се да се вземе решение за свикването на Всеправославен събор

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) се събера на извънредно заседание, за да обсъди свикването на Всеправославен събор заради получаването на автокефалия на украинската църква.
 
На 11 октомври цариградският патриарх Вартоломей I се съгласи да признае независимостта на украинската православна църква от Московската. Четири дни по-късно (на 15 октомври) Московската патриаршия взе решение за прекъсване на всякакво общение с Цариградската патриаршия.  
 
Припомняме, че първоначално, преди решението на Цариград да признае независимостта на украинската православна църква, нашето духовенство обяви, че става дума за разкол и се обяви категорично против свикването на Вселенски събор.
 
Все пак се чуха и противоположни гласове. В подкрепа на такъв събор тогава гласуваха трима родни митрополити- Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският Йоан и Видинският Даниил. Осем от митрополитите, както и българският патриарх Неофит в онзи момент се обявиха против. С особено мнение гласуваха  Неврокопският митрополит Серафим и Врачанският Григорий.
 
Само преди ден пък, президентът на Украйна Петро Порошенко и Вселенският патриарх Вартоломей подписаха споразумението за създаване на самостоятелна украинска църква, с което решението придоби официален характер.